Zwart deurbeslag maakt je deuren écht af

Modern deurbeslag in zwart kent hoogtijdagen. De laatste jaren vinden steeds meer mensen dat zulk zwart beslag eigenlijk heel mooi harmonieert met het kleurenpalet van hun interieurstijl. Waarbij het interessant is dat zwart beslag het net zo goed doet in een industriële huisstijl als in een klassieke stijl. In eerste opzicht zou je zeggen dat zwart er behoorlijk uit knalt in het kleurenspectrum van je interieur. Maar omdat het vaak accenten zijn, detailleringen, valt dat genoeg mee. Zwart deurbeslag pept de andere tinten van je interieur juist op.

Kleuren versterken met zwart deurbeslag

Daarnaast valt het natuurlijk wel op. Zwart komt namelijk sterk over. Je deurbeslag en ook raambeslag worden meer geaccentueerd door het diepe zwart. Het zijn als het ware de donkere juwelen van je deuren en ramen. Als je ter contrast ook nog je deuren in een lichte tint houdt, gaat het beslag nog meer opvallen. Je versterkt de kleurwerking door ook je raambeslag of meubelgreepjes in zwart te laten uitvoeren. Aan de ene kant krijg je dan een bijzondere ‘knipoog werking’ in zwart door je hele huis heen. Aan de andere kant ook rust, want alles dat open en dicht kan, wordt als het ware ‘gesigneerd’ door zwart. Ook heb je met zwarte deurknoppen en krukken weinig onderhoud; ze verkleuren niet en zijn makkelijk schoon te houden. 

Deurklinken

De deurklink is een prominent stukje deurbeslag. Een eerste keuze qua klink zou moeten gaan tussen moderne of klassieke uitstraling. De klassieke klinken zijn bijvoorbeeld matte deurgrepen, handgrepen met rijk ebbenhout of klinken van retro-bakeliet. Deze bestaan al lang, maar worden nu weer opnieuw geproduceerd. Voor klassieke interieurs zijn er fraaie deurklinken met hoekige randen. Moderne interieurs vragen eerder naar deurklinken die rond zijn gevormd. Mat zwart is voor deze beide wel de norm. Heb je een jaren veertig, vijftig of zestig huis? Dan kun je kiezen uit mooie retro stijlen. Wellicht een woning uit de jaren twintig of dertig? Leef je dan uit in het prachtige assortiment aan art deco klinken. Die zijn in zilver al heel mooi, maar in zwart werkt de art deco stijl ook prachtig uit. De rozetten zijn vaak klein gehouden bij zwart deurbeslag, soms vierkant, dan weer rond. 

Niet alle zwart is zwart

Want je hebt ook de antraciet variant van zwart. Dit komt bij het juiste licht wel als zwart over maar is eigenlijk een kleur grijs ofwel een donkere tint van cyaan. Vind je compleet zwart net wat té gedurfd voor je kamers? Dan heb je met antraciet een iets ingehouden variant. Industrieel zwart is echt gitzwart. Je komt die kleur tegenwoordig vooral tegen bij de metalen glasdeuren die nu de trend zijn. Het zwart is dan in mat uitgevoerd. In hoogglans werkt gitzwart net wat chiquer uit en kan het benut bij een klassiek interieur. 

Het accent van zwart deurbeslag

Iets minder dan gitzwart is een zwart soort grijs (RAL 7021) zodat het zwart minder ‘hard’ overkomt. En wie denkt dat zwart de ruimte kleiner maakt, heeft gelijk. Maar tel eens voor bijvoorbeeld je woonkamer op hoeveel centimeter zwart wordt als je je beperkt tot zwart deurbeslag. Dan weet je dat accent vorming in zwart geen invloed heeft op de ruimtebeleving. Anders wordt het natuurlijk als je een blinde wand geheel zwart strijkt.