Gootsteen verstopt! Tips om herhaling te voorkomen?

Een verstopte gootsteen lijkt geen wereldprobleem, maar dat is het wel als je een maaltijd moet koken voor je kinderen of als je met een enorme vaat wordt geconfronteerd. Het water loopt niet meer door en borrelt soms zelfs weer terug. Voorkom dit probleem met de tips die we van echte experts hebben verzameld. De truc? Alles draait om goed onderhoud en juist gebruik van je riolering.

 

 

  • Verwijder vetresten en etensresten op tijd

 

Tijdens het koken en het afwassen kunnen er vetresten en etensresten in de gootsteen afvoer verdwijnen. Ben je bezig met de vaat, verwijder dan het meeste vet van je borden en pannen met keukenpapier. Dit papier kan in de afvalbak. Voorkom ook dat er grote stukken eten in de afvoer verdwijnen: daar is de biobak voor. Plaats ook een zeefje op je afvoer.

 

  1. Houd de gootsteenafvoer goed schoon

Met soda en heet water zorg je ervoor dat je de afvoer goed blijft werken. Je kunt de soda in de afvoer strooien en dan het hete water langzaam erbij gieten. Je kunt de soda en het water ook vooraf mengen in een emmer voor je het in de afvoer giet. Voer deze behandeling eens per maand uit.

 

  1. Gooi kruimels in de afvalbak

Als je een afwasmachine hebt, moet je kruimels of andere etensresten vooraf van je borden verwijderen. Veel mensen doen dit boven de gootsteen, maar ook deze kleine restjes kunnen op den duur voor een verstopping zorgen. De restjes kunnen beter naar je afvalbak afgevoerd worden.

 

  1. Let op kalk in het water

Mogelijk zit er teveel kalk in het water: dit kan per gemeente verschillen. In de leidingen kunnen gaandeweg dikke kalklagen ontstaan die de afvoer van het water en andere resten belemmeren. Je kunt dit tegengaan door een speciale filter op je kraan te plaatsen of door een waterontharder te installeren.

 

Mijn gootsteen is toch verstopt! Wie kan me helpen?

De gootsteen loopt niet door, ongeacht jouw pogingen om verstoppingen te voorkomen? Dan moet je snel naar Rioolprobleemkwijt voor een goede specialist! Bel hem voor een afspraak of stuur hem een mail en je komt rechtstreeks met hem in contact. Ook bij spoed en in het weekend kan hij je gootsteen van het vuil bevrijden!